Tavsiye Ediyorum Sayfam

18 Mart 2019 Pazartesi

Gençleri bekleyen sanal tehlikeler ve korunma yolları


Merhaba sevgili okurlar,

Bu yazımda sizlere gündemdeki bir konu olan,çocuk ve ergenlerin ruhsal sağlığını tehdit eden ‘Momo’ ve ‘Mavi Balina’ tarzı oyunlardan bahsetmek istiyorum.
Günümüz dünyasında teknoloji ile bir önceki nesilden fazlasıyla iç içeyiz.Bu yadsınamaz bir gerçek.Birçok ebeveyn kolay yoldan çocukları oyalamak veya dış dünyanın olası tehditlerine karşı daha güvenli olduğunu düşündükleri için çocuklarının telefon veya tablet oyunları  ile ilgilenmesini tercih ediyorlar fakat unutulmaması gerken bir konu var ki sanal dünya da gerçek yaşam kadar denetim gerektiren bir mecra.Son zamanlarda ise 'Momo' veya 'Mavi Balina' tarzı meydan okuma oyunları çocuklarda ve ergenlerde şiddet hatta sonu intihara varan talimatlarla zarar verdiği haberleri yansıdı.Peki bu konuda ebeveynler ne yapabilir? Bu yazımızda biraz bu konuya değinelim..

Bilinmezlik her zaman insanda kaygı yaratmıştır,öncelikle nedir bu tarz oyunlar? bilmekte fayda var diye düşünüyorum.'Mavi Balina' oyunu Whatsapp’tan yayılan
ve kurbanlarına 'Bir gün boyunca kimseyle konuşma,bıçakla koluna mavi balina çiz,anne-babanla kavga et,korku filmleri izle...' gibi antisosyal ve şiddet içerikli talimatlar veren bir meydan okuma oyunu,kurbanlarına bu tarz çeşitli tehlikeli görevler veren en son görev olarak kurbanına intihar etmesi telkininde bulunuyor.’Momo’ adlı içerikte ise çizgi filmde birden ekranda beliren ‘Momo’ adlı ürkünç bir karakter karşısındakine kesici aletle kendisine ve başkasına nasıl zarar verebileceğini tarif ediyor.

Öte yandan geçtiğimiz yıllarda da medya da çocuklar ve ergenlerin sık oynadığı bir sanal karakter yaratma oyununda uygunsuz diyalogların gerçekleştiği gündeme gelmişti.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı  ‘Momo’ içeriklerine erişimin engellenmesi için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na (BTK) resmi başvuruda bulundu.*Fakat 'Mavi Balina' oyunu Whatsapp'tan yayılan bir oyun olduğu için direk engelleme imkanı maalesef bulunmamaktadır.

Fakat ebeveynlerin kendi alabileceği tedbirler mevcut değil mi? tabi ki mevcut:

-Ebeveynler çocuklarının internet üzerinde hangi sitelerde gezdiğini,kimlerle iletişime geçtiğini denetlemeli.Mümkünse çocuğun kullandığı bilgisayar oturma odasında olmalı.

-Çocuğa doğru ve yanlış diyaloğun neler olduğunu,davranışlarında kendi kararlarını kendisinin vermesi gerektiğini,özel ve kişisel bilgilerini herkesle paylaşmaması gerektiği (kredi kartı,ev adresi vs) uygun bir dille anlatmalı.

-Sanal dünyada veya gerçek yaşamda herhangi bir sorun yaşadığında kendileriyle açık bir şekilde konuşabilecekleri ifade edilmeli.Çocuk ailesine güvenir ise bir sorunla veya istenmeyen bir durumla karşılaştığında rahatça ifade edebilir.

-Sanal dünyadaki bazı karakterlerin korkunç gözükse de (tercih edilmemesine karşın maruz kalınmışsa) bunların hayal ürünü oldukları,gerçeği yansıtmadığı yaşına uygun olarak ifade edilmeli.

-Güvenli internet erişimi sağlayan filtre programları ve site engelleme araçları kullanılabilir.



-Youtube ve Netflix gibi uygulamalarda 'Çocuk' profili kullanılarak daha güvenli bir platform yaratılabilir.

Herkese mutlu günler diliyorum

Kaynak: 
*https://www.cnnturk.com/turkiye/momo-nedir-bakanlik-momo-tehlikesine-karsi-harekete-gecti

SAKATLIK PSİKOLOJİSİ

Spor dünyasında sakatlanma ve yaralanma maalesef sıkça rastlanılan bir durumdur.Gerek müsabakaların sert ve yoğun olması gerekse yarışm...